Si të shmangni metodat e parandalimit të shtatzënisë ektopike

Shtatzënia ektopike është një patologji në të cilën një qelizë e fekonduar bashkohet jashtë zgavrës së mitrës. Gjendja është e rrezikshme, pasi kërcënon dëmtimin e organeve të brendshme dhe gjakderdhje masive. Parandalimi i shtatzënisë ektopike është i rëndësishëm për gratë në moshë riprodhuese.

Mjaft për të ngrënë Viagra dhe analogët e tij të dëmshëm! Në mjekësinë moderne, ka shumë pilula për të rikthyer fuqinë mashkullore, por të gjitha kanë të paktën një nga efektet anësore të mëposhtme:

 • shkaktojnë një rritje të mprehtë të presionit të gjakut;
 • absolutisht jo i pajtueshëm me alkoolin dhe ushqimet yndyrore;
 • shkaktoni "sindromën e tërheqjes" dhe efekte të tjera të pakëndshme, dhe në disa raste shkakton dëm të pariparueshëm për shëndetin tuaj!

Nëse dëshironi të arrini një mbledhje të shpejtë dhe të fortë, atëherë përdorni kapsula të sigurta: Adamour ose Amarok.

Amarok Adamour

Kjo është një qasje plotësisht e re për të zgjidhur një problem kaq delikat si një "ngritje e fortë". Përbërja e këtyre përgatitjeve përfshin ekstrakte bimore, që do të thotë se përbërësit e kapsulave Adamour ose Amarok nuk përmbajnë asnjë përbërës kimik. Shqyrtimet e burrave që kanë provuar efektet e këtyre kapsulave në vetvete konfirmojnë efektivitetin e lartë të këtyre barnave dhe madje edhe praninë e efektit terapeutik të impotencës në fazat e vona të "dobësisë seksuale".

Ju bëj thirrje që të lexoni informacione të hollësishme në lidhje me barnat moderne Adamour, Amarok, të postuar në faqet zyrtare të prodhuesve dhe tregoni për këtë njerëzve që ende përdorin pilula sintetike për një "thirrje të shpejtë të ereksionit"!

Thomas Schmidt, androlog.

Statistikat e drejtimit

Shtatzënia ektopike është e rrallë

Frekuenca e konceptimit ektopik është 0,25-1,4% midis të gjitha shtatëzënive. Gjatë dekadave të kaluara, përhapja e konceptimeve ektopike është rritur. Në disa rajone, treguesit u rritën 4-5 herë.

Vdekshmëria për shkak të komplikimeve të shtatzënisë ektopike arrin 1% në vendet e zhvilluara dhe 4,9% në vendet në zhvillim. Shkaku kryesor i vdekjes është një diagnozë e gabuar ose apelimi i parakohshëm te mjeku, mungesa e parandalimit.

Simptomat e një shtatëzënie ektopike mund të mos ndodhin menjëherë. Shenjat e para të sëmundjes në 20% të rasteve shfaqen edhe kur ka gjakderdhje të brendshme. Një ulje e vdekshmërisë arrihet me anë të diagnostikimit dhe trajtimit në kohë, parandalimit kompetent. Kjo do të parandalojë shtatzëninë ektopike.

A është e mundur të mbetesh shtatzënë përsëri një ekotop?

Patologjia sekondare vërehet në 7 – 22% të grave që kanë pasur më parë ndërprerje të një shtatëzënie ektopike. Në krahasim me ata të shëndetshëm, pacientë të tillë kanë një rrezik më të madh të zhvillimit të sëmundjes në mungesë të profilaksisë. Në 99%, një shtatëzani e tillë vërehet në segmentet e tubit fallopian. Nëse pacientja ka mbetur me një tub, ajo është në rrezik të infertilitetit.

Kushtojini vëmendje arsyeve.

Faktori kryesor në një shtatëzani ektopike është pengimi i tubit ose shkelja e funksioneve të tij kontraktuale. Gjendja ndodh kur vezori nuk mund të arrijë në mitër. Më shpesh, ajo është e bashkangjitur në tub, më rrallë – në bri rudimentare, vezore, në zgavrën e barkut. Jashtë mitrës, nuk ka kushte për rritjen dhe zhvillimin e embrionit, dhe vetë shtatzënia çon në kushte kërcënuese për jetën.

Erofertil  Ushtrim për të rikthyer fuqinë tek burrat

Pse pengimi i tubit ose shkelja e kontraktueshmërisë së tij? Ka shumë arsye.

Proceset inflamatore

Salpingjiti akut ose kronik, agjentët infektues që depërtojnë në organet riprodhuese dhe mungesa e parandalimit të sëmundjes çojnë në patologji. Shkaktohen ndryshime strukturore dhe funksionale në indet e tubave, përkundër sfondit të të cilit pengohet përparimi i qelizës së fekonduar, ndodh një shtatëzani ektopike.

Pasojat negative të proceseve inflamatore:

 • shkelje e aktivitetit të shtresës ciliare të tubave fallopian;
 • ndryshimi i viskozitetit dhe përbërjes së sekretimit të qelizave epiteliale;
 • ënjtje, duke ngushtuar lumenin e tubave.

Një nga shkaqet është inflamacioni.

mbështjelljes

Zakonisht ndodhin pas ndërhyrjeve invazive dhe në mungesë të profilaksisë. Edhe nëse përdorni mënyrën optimale për të përfunduar një shtatëzani ektopike (ekptopike) – laparoskopia. Ndërhyrjet minimale përfshijnë traumë të organeve, indi lidhës formohet në vendin e këputjes, i cili nuk është në gjendje të kontraktojë. Ajo zë një vëllim të madh në tub dhe ndikon në funksionalitetin e tij.

Më vete, vlen të përmendet një metodë e tillë e mbrojtjes nga shtatzënia, si lidhja e tubit. Metoda përfshin aplikimin e ligaturave në organ. Kjo metodë e sterilizimit nuk është gjithmonë e efektshme, ndonjëherë ndodh që shtatzënia të ndodhë. Por për shkak të ngushtimit të qëllimshëm të lumenit të tubit, migrimi i vezës së fetusit në zgavrën e mitrës është i pamundur. Kështu vjen një shtatëzani ektopike.

Disordersrregullime hormonale

Për sistemin riprodhues dhe rrjedhën e plotë të shtatëzanisë, hormonet janë të rëndësishme. Ata kontrollojnë ovulacionin, ngjizjen, përparimin e fetusit në mitër. Natyrisht, në rast të një mosfunksionimi, proceset mund të shqetësohen, zhvillohet një shtatëzani ektopike.

Veçanërisht e rëndësishme për trupin femëror janë hormonet e sintetizuara nga vezoret – estrogjeni dhe progesteroni. Për të ndryshuar nivelin e tyre të çojë:

 • mosfunksionime të ciklit menstrual;
 • mosfunksionimi i vezoreve;
 • përdorimi i kontraceptivëve që përmbajnë progestin;
 • stresi;
 • sëmundjet autonome dhe neurologjike;
 • stimulimi i ovulacionit me agjentë hormonalë (me procedurë IVF).

Endometrioza promovon konceptimin ektopik

endometrioza

Me këtë patologji, zonat e endometrit janë jashtë trupit (në peritoneum, tubat fallopiane). Qelizat endometriale zënë rrënjë jashtë mitrës, zhvillohen dhe formojnë përqendrime që ndikojnë në ciklin menstrual dhe sistemin riprodhues.

 • në lumen e tubit fallopian, formohet indi lidhës (ngjitjet);
 • lëvizja e qilarit të epitelit ngadalësohet;
 • rrit mundësinë e infektimit të tubave fallopian.

Kjo kontribuon në një shtatëzani ektopike.

Keqformime gjenitale

Shkelje të mundshme që çojnë në një shtatëzani ektopike në mungesë të parandalimit.

 1. Ngushtimi (stenoza) kongjenitale ose e fituar e tubave fallopian. Mund të shkaktojë infertilitet ose të kontribuojë në zhvillimin e konceptimit ektopik.
 2. Infantilizmi gjenital. Në këtë gjendje, tubat fallopiane janë më të gjata se zakonisht, gjë që rrit periudhën e migrimit të vezores në mitër dhe gjasat që ajo të implantohet në mënyrë të padrejtë dhe zhvillimi i një shtatëzënie ekktopike.
 3. Divertikulat e mitrës dhe tubave. Vrapimet në formë qese komplikojnë ndjeshëm lëvizjen e vezës, veprojnë si një fokus kronik infektiv dhe inflamator.

Shtatzënitë e abortuara në të kaluarën

Ndërprerjet artificiale ose spontane më parë rrisin rrezikun e konceptimit ektopik. Ato janë veçanërisht të rrezikshme për gratë e reja që nuk kanë lindur.

Ekspertët shoqërojnë rreziqe të larta të zhvillimit të një shtatëzënie ektopike me ndryshimet në endometrium. Në mungesë të parandalimit, kjo shkakton inflamacion të ngadaltë, ngjitje, prish villi të tubave.

Erofertil  Mjekësi alternative

Një mënyrë për të luftuar infertilitetin. Në inseminimin artificial, shkrirja e një veze me spermë kryhet jashtë trupit të gruas. Më pas, embrionet e mundshme futen artificialisht në mitër.

Metoda shoqërohet me një rrezik të shtuar të shtatëzënisë ektopike. Kjo është për shkak të përdorimit paraprak të barnave hormonale për të stimuluar ovulacionin, patologjitë ekzistuese të tubave dhe pjesëve të tjera të sistemit riprodhues.

Efektet toksike

Toksinat nga cigaret dhe alkooli gjithashtu ndikojnë

Ajo prish punën e shumë organeve. Sa më gjatë që një grua të ekspozohet ndaj toksinave, aq më të rënda janë pasojat. Substanca të rrezikshme toksike që përmbajnë alkool, drogë, cigare. Sipas statistikave, ato rrisin mundësinë e një konceptimi ektopik trefish.

Gazrat toksike, pluhuri industrial gjatë punës në prodhim gjithashtu ndikojnë negativisht në funksionin riprodhues. Toksinat mund të shkaktojnë keqfunksionimet e mëposhtme që çojnë në një shtatëzani ektopike në mungesë të masave parandaluese:

 • shkelje e kontraktueshmërisë së tubave fallopian;
 • ovulimi i vonuar;
 • ulur imunitetin dhe rritje të rrezikut të infeksionit;
 • zvogëlimi i lëvizjeve ciliated të villi të epitelit;
 • çrregullime hormonale;
 • çrregullime qarkullimi.

Kush është në rrezik

Shtatzënia ektopike mund të parandalohet edhe para ngjizjes me një tub ose dy, nëse e dini se kush është në rrezik. Studimet afatgjata kanë identifikuar faktorë që rrisin ndjeshëm mundësinë e patologjisë:

 • shtatzënitë e mëparshme ektopike;
 • IVF (fekondimi in vitro);
 • trajtimi i infertilitetit;
 • stimulimi i ovulacionit;
 • mosha mbi 35 vite;
 • pirja e duhanit dhe pirja e tepërt;
 • ndryshimi i shpeshtë i partnerëve seksual;
 • kontraceptivë që përmbajnë një analog sintetik të progesteronit;
 • infeksione gjenitale;
 • mënyrën e jetesës së ulur;
 • stresi i shpeshtë;
 • patologji neurologjike;
 • anomalitë e organeve riprodhuese (të fituara ose të lindura);
 • ndërhyrjet e mëparshme në organet e legenit dhe zgavrën e barkut.

Çfarë duhet të bëni?

Mund të shmangni një shtatzëni ektopike nëse merrni parasysh me kujdes shëndetin tuaj. Për parandalimin, është e rëndësishme që të vizitoni rregullisht një gjinekolog, të trajtoni të gjitha sëmundjet inflamatore në organet e legenit. Ju nuk mund ta përfundoni trajtimin pa u siguruar një rikuperim i plotë.

Vetëm një marrëdhënie e vazhdueshme me mjekun kur planifikoni shtatzëninë do të mbajë nën kontroll të gjitha ndryshimet në trup.

Ekzaminimi i rregullt nga një gjinekolog

Gjatë një ekzaminimi klinik, mjeku ekzaminon organet gjenitale, vlerëson gjendjen e tyre, zbulon devijimet. Tërheq vëmendjen në shenjat karakteristike të një ekotopi:

 • disa vonesa të mitrës në madhësi;
 • vulosni shtojcat në të djathtë ose të majtë;
 • ngjyra kaltërosh e vaginës dhe qafës;
 • asimetri, ngërç, zbutje e mitrës.

Kontrolloni me një gjinekolog

Sondazhet dhe analizat

Kërkohen aktivitetet e mëposhtme.

 1. Analiza për nivelin e hCG. Gonadotropina është një hormon specifik i shtatëzanisë, përqendrimi i të cilit normalisht dyfishohet çdo 48-72 orë pas konceptimit. Nëse një hormon zbulohet në trup, shtatzënia diagnostikohet. Fakti që ajo është ekotopike mund të tregojë një mospërputhje në sasinë e hCG deri në datën e pritshme. Ekzistojnë metoda të ndryshme për përcaktimin e hCG: në gjak, urinë, duke përdorur ultratinguj.
 2. Analiza për nivelet e progesteronit. Rekomandohet për gratë shtatzëna. Një përqendrim nën 25 ng / ml tregon praninë e patologjisë. Nëse hormoni është më pak se 5 ng / ml – kjo është një shenjë e mos-qëndrueshmërisë së fetusit.

Kur planifikoni shtatzëninë, duhet të bëni teste për praninë e sëmundjeve infektive të sistemit gjenitourinar, i cili shërben si masë parandaluese:

Erofertil  Ngritja gjenitale femërore

Nëse konstatohen probleme të tilla, pacientit i tregohet trajtim për të dy partnerët seksualë që të mos infektohen përsëri.

Ultratingulli është një procedurë e rëndësishme

Një metodë e rëndësishme kërkimore që ju lejon të gjurmoni gjendjen e sistemit riprodhues. Me ndihmën e ultrazërit, bëhet një diagnozë në klinikën e mitrës, tubat fallopiane, vezoret, rektumi, fshikëza, shtatzënia përcaktohet në një fazë të hershme.

Diagnostifikimi klinik i shtatzënisë ektopike (ekptopike) dhe abortit tubal me anë të ultrazërit përfshin zbulimin e:

 • trashje e mukozës së mitrës;
 • zmadhimi i mitrës;
 • vula në zonën e shtojcave.

Me rëndësi të veçantë diagnostikuese është një studim transvaginal, me ndihmën e të cilit patologjia ektopike eliminohet në fazat e hershme.

Ultratingulli për parandalimin ju lejon të zbuloni një këputje të tubit fallopian, për të dalluar këtë gjendje me sëmundje të tjera të shoqëruara nga një klinikë e një barku akut.

Të gjitha gratë në rrezik për konceptim ektopik të cilët më parë i janë nënshtruar një operacioni për të hequr tubin i nënshtrohen ekzaminimit të rregullt.

Laparoskopia diagnostikuese

Metoda moderne është e përshkruar për ngjizje të dyshuar ektopike, kur metodat e tjera diagnostikuese kanë dështuar. Kjo është një ndërhyrje minimale invazive në organet e legenit. Përmes një birë të vogël në zgavrën e barkut, kirurgu prezanton një instrument të veçantë – një laparoskop. Kjo ju lejon të vlerësoni gjendjen e organeve të brendshme.

Nëse dyshohet, rekomandohet një laparoskopi diagnostikuese.

Avantazhi i metodës është se trajtimi dhe përfundimi i një shtatëzënie ektopike kryhet duke përdorur laparoskopinë. Pa operacion, konceptimi ektopik rrallë eliminohet.

Me patologji, kirurgu zbulon devijimet e mëposhtme:

 • këputja e tubit dhe grumbullimi i gjakut në zgavrën e barkut;
 • gjakderdhje në lumen e zgavrës së barkut;
 • ngjeshja në tubat fallopiane, ngjyra e tyre crimson-cyanotic;
 • veza fetale jashtë mitrës.

Nëse zbulohen devijime, trajtimi kryhet menjëherë.

A është e mundur për të parandaluar një ekptopik?

Mund të shmangni konceptimin ektopik nëse shihni rregullisht një gjinekolog dhe shmangni seks të pambrojtur në prani të ngjitjeve, inflamacioneve, endometriozës, etj.

Gjëja kryesore është të monitoroni shëndetin tuaj, nëse vëreni një vonesë në simptomat tuaja mujore ose të dyshimta, këshillohuni menjëherë me një mjek. Roli i infermierit në parandalimin e patologjisë është i rëndësishëm.

Me diagnozën e hershme, heqja e kursyer nga një shtatëzani ektopike është e mundur. Isshtë përcaktuar trajtimi pa ndërhyrje kirurgjikale ose ndërhyrje minimale invazive, e cila ndihmon për të shmangur thyerjen e tubit dhe komplikime të tjera, për të ruajtur funksionin riprodhues.

Hiqni dorë nga zakonet e këqija

Këshilla për parandalimin e një ektopike nga një gjinekolog

Parandalimi është eleminimi i faktorëve të rrezikut për konceptimin ektopik. Ndihmoni respektimin e memorandumit.

 1. Parandaloni mundësinë e kontraktimit të infeksioneve seksualisht të transmetueshme. Gonorrea, klamidia dhe sëmundjet e tjera rrisin rrezikun e patologjisë.
 2. Përdorni metoda barrierë të kontracepsionit me çdo akt intim.
 3. Drejtoni një jetë seksuale të matur me një partner të rregullt.
 4. Nëse jeni të infektuar, këshillohuni me një mjek dhe merrni një kurs të terapisë.
 5. Ndaloni pirjen e duhanit dhe zakone të tjera të këqija për të zvogëluar rrezikun tuaj.
 6. Kur planifikoni një shtatëzani, merrni parasysh kushte të tilla si trajtimi i infertilitetit, prania e një spiraleje, anomalitë e tubave fallopiane ose mitrës.

Nëse keni një histori të faktorëve të rrezikut, këshillohuni me mjekun tuaj për masat parandaluese individuale.

Rreth autorit: Olga Borovikova

Shahinclub Shqipëri