Fiziologji e marrëdhënies seksuale

Fiziologji e marrëdhënies seksuale

Marrëdhënia seksuale zakonisht përfshin lëvizjen reciproke të penisit në vaginë, që vjen nga lëvizjet e legenit të të dy partnerëve.

G. Kelly. "Bazat e seksologjisë moderne"

Gjatë marrëdhënies seksuale (ndërprerje ose copulim), një burrë fut spermën në traktin gjenital të një gruaje. Për futjen e penisit, tensioni (ereksioni) i tij është i nevojshëm, i cili mund të shkaktohet si nga një efekt i drejtpërdrejtë në shqisat e njeriut, ashtu edhe nga krijimi i imazheve mendore të përmbajtjes përkatëse. Ndjesi të ndryshme mund të kontribuojnë në një ngritje në shkallë të ndryshme. Vendi i parë është i zënë nga shikimi dhe prekja, megjithatë, seanca nuk duhet të zbritet, gjë që konfirmohet nga vetë fakti i “seksit në telefon”. Në një masë më të vogël, ndjenja e erë ndikon në mbledhje, dhe roli i shqisave të tjera është i papërfillshëm. Me nxitje seksuale të shkaktuar nga ndonjë arsye (pavarësisht nëse shikoni një kasetë pornografike ose duke goditur organet gjenitale), trupat shpellorë të penisit bëhen të mbushur me gjak, duke rezultuar në një mbledhje.

I. Ançukov "Mos merrni frymë!"

Një mbledhje është shkaktuar nga zgjerimi i arterieve që sjellin gjak në penis, dhe ngushtimin e venave përgjatë të cilave rrjedh gjaku prej tij. Ekzistojnë dy teori për atë që ndodh brenda, duke shkaktuar një ngritje. Një teori është që arteriet hapen më gjerë, në mënyrë që gjaku të rrjedhë më shpejt sesa venat mund ta heqin atë. Një tjetër argumenton se vena më e madhe mbivendoset pikërisht në vendin ku e lë penisin në trup, dhe gjaku grumbullohet para këtij vendi. Si rezultat, fluksi i gjakut në penis tejkalon rrjedhën e tij, dhe penisi zgjerohet dhe forcohet.

E. Berne identifikon katër faza të ereksionit, dhe ka kuptim për ne t'i konsiderojmë ato në mënyrë më të detajuar: "Ekzistojnë disa shkallë të fuqisë ose ereksionit. Në të parën, penisi është zmadhuar pak dhe varet, duke devijuar nga trupi. Duke qenë në publik, një burrë mund të mos dijë as që është i ngazëllyer. Ai nuk është në siklet, pasi zmadhimi i penisit zakonisht nuk mund të shihet nga të tjerët. Kjo mund të quhet "interes". Në fazën e dytë, penisi është i gjatë dhe i dendur, por prapë mund të jetë i përkulur. Në këtë gjendje, nëse partneri nuk është i hapur dhe nuk ka lubrifikim të dendur, anëtari mashkull nuk do të jetë në gjendje të depërtojë, por do të përkulet. Në fazën e tretë, gypi arrin madhësinë e tij të plotë, por jo të gjitha meritat e tij. Shtë e plotë, e vendosur dhe e gatshme për një lloj veprimi të caktuar, por nganjëherë shumë shpejt, pasi të hasni në një pengesë, derdh para se secili nga partnerët të marrë mundësinë për një shprehje të plotë. Në fazën e katërt, një burrë është si njëbrirëshi shqyer nga parzmore; penisi i tij është i fortë dhe i paepur dhe bymehet aq shumë sa njeriu të ndiejë se nëse nuk ndërmerr menjëherë veprim, do të plasi nga energjia që e mbush. Në këtë fazë, koka nganjëherë kthehet lart, sikur të kthehet në parajsë me një lutje për kënaqësinë e menjëhershme. Ky është "institucioni" i fundit kur një njeri do të përpiqet përpara me pothuajse çdo kusht. Ky është boshti i dëshirës, ​​rreth të cilit shpalosen të gjitha pasionet në romanet letrare. "

Në folklorin, ngritja e penisit zë një vend të rëndësishëm, duke qenë objekt i frikës ose krenarisë mashkullore. Ne do të flasim më shumë për problemet që lidhen me shkeljen e këtij mekanizmi fiziologjik më vonë në kapitullin për çrregullimet seksuale.

Erofertil  Rruga për të parë ose si të harrojmë për syzet në 2 javë

Tek gratë, zgjimi seksual mund të shkaktohet nga stimuj të ndryshëm. Më e ndjeshmja ndaj prekjes është analoge e penisit mashkullor – klitoris. Në të njëjtën kohë, disa ndryshime ndodhin edhe me organet e tjera gjenitale femërore: organet gjenitale të jashtme fryhen për shkak të gjakut që është nxituar në to, dhe muret e vaginës sekretojnë një mukus të veçantë, i cili luan rolin e një lubrifikanti, duke lehtësuar futjen e penisit (mjekët e quajnë këtë lubrifikim). Disa minuta pas kësaj, klitorisi rritet. Askush nuk e di saktësisht se si ndodh kjo, por supozohet se mekanizmi i ënjtjes së klitorit është i ngjashëm me mbushjen e penisit me gjak tek burrat. Dallimi është se klitorisi, gjithashtu duke u ngritur lart, mund të humbasë shikimin, gjë që është e pamundur për penisin. Sipas E. Bernës, gratë dhe burrat plotësojnë njëra-tjetrën, në mënyrë që aftësitë e një gruaje të përmbajnë tre elemente femra që korrespondojnë me ato mashkullore: bollëk, forcë dhe kontraktim, që korrespondon me fuqinë, forcën dhe presionin e burrit. Bollëku përfaqësohet nga vajosja, forca manifestohet në lëvizje drejt burrit, kompresimi sigurohet nga kontraktimet e muskujve të mitrës. Sidoqoftë, lëshimi i mukusit nuk do të thotë domosdoshmërisht që një grua është plotësisht e gatshme për seks: ajo mund të marrë një penis, por të refuzojë të eksitohet nga ajo.

Si rezultat i lëvizjeve të penisit, burri dhe gruaja janë të ngazëllyer me mbaresa nervore – receptorët që rrisin zgjimin seksual në të dy partnerët seksualë dhe i çojnë ata në pragun e orgazmës. Tek burrat, momenti i orgazmës përkon me tkurrjen e muskujve të mureve të vas deferens dhe shpërthimit të farës jashtë (derdhje). Tek gratë, larg nga çdo marrëdhënie seksuale shoqërohet me një orgazëm, dhe ata dallojnë disa lloje të orgazmës (vaginale, klitorale dhe të përziera), të cilat ndryshojnë në natyrën e ndjesive të përjetuara. Ne do të flasim më shumë për natyrën e orgazmës dhe shkeljen e saj në kapitullin e tetë, kushtuar seksit.

Duhet të theksohet se deri në mesin e viteve '60, shkencëtarët dinin shumë pak për fiziologjinë e marrëdhënieve seksuale. Marrëdhënia seksuale është një gjë shumë intime dhe deri në një kohë të caktuar nuk i ka ndodhur askujt që të fillojë të matë presionin e gjakut, pulsin ose ritmin e frymëmarrjes te njerëzit që bëjnë dashuri. Prandaj, është e pamundur të mbivlerësohet kontributi në seksologji të bërë nga shkencëtarët amerikanë William Master dhe kolegu i tij Virginia Johnson, i cili për dhjetë vjet ekzaminoi rreth 700 persona që përjetuan mbi 10 orgazëm gjatë kësaj kohe, të marra si rezultat i akteve seksuale natyrore ose masturbimit. Të gjitha këto orgazma u studiuan plotësisht në kushte laboratorike duke përdorur pajisjet më të përparuara shkencore në atë kohë. Këto të dhëna lejuan W. Master dhe W. Johnson të zhvillonin, deri më 000, një kurs mjaft të efektshëm të trajtimit të çrregullimeve seksuale që hodhën themelet për terapi seksuale të bazuar në prova.

Gjatë punës së tyre, Master dhe Johnson zbuluan se ka shumë të përbashkëta midis reaksioneve seksuale të burrave dhe grave. Kjo i lejoi ata të krijojnë një model katërfazor të reagimit seksual të përbashkët për të dy gjinitë, i cili tani është bërë klasik. Sipas saj, reagimet seksuale të njerëzve gjatë marrëdhënieve seksuale kalojnë nëpër një seri fazash (fazash): eksitim, pllajë, orgazëm dhe zgjidhje.

Faza e parë – eksitimi – mund të fillojë nën ndikimin e një larmi stimulesh (prekja e zonave erogjene, shfaqja e një trupi të zhveshur, fjalë të buta, shikimi i një filmi pornografik, kujtimet e një takimi dashurie, etj.). Si rezultat i këtyre efekteve, mekanizmat e aktivizimit seksual "ndizen" në trup, duke shkaktuar një nxitim të gjakut në organet e legenit dhe duke siguruar ngritjen fillestare të penisit ose klitorisit dhe duke lagurur vaginën tek gratë. Kjo shoqërohet nga një rritje në tonin e përgjithshëm të muskujve, ritmin e pulsit dhe presionin e gjakut.

Erofertil  Krijimi, derdhja, orgazma

Faza e dytë është një rrafshnaltë. Në këtë fazë, intensiteti i aktivizimit seksual për disa kohë mbahet në të njëjtin nivel. Tek burrat, në këtë fazë, penisi arrin një ngritje të plotë, dhe klitorisi femëror, përkundrazi, tërhiqet nën lafshë. Vagina me mikpritje zgjerohet dhe zgjat, mitra rritet, gjoksi rritet në madhësi, dhe thithkat e saj fryhen. Në këtë fazë, ritmi i frymëmarrjes dhe pulsit arrin vlera të konsiderueshme dhe mbahet në këtë nivel në të gjithë pllajën.

Faza e tretë është kulmi i zgjimit seksual dhe quhet orgazëm. Kohëzgjatja e saj është zakonisht disa sekonda (mesatarisht 10 deri në 20), dhe falë saj që seksi është një proces kaq i dëshirueshëm dhe i lezetshëm për shumicën e njerëzve. Gjatë orgazmës, ndodh një humbje afatshkurtër e kontrollit mbi proceset e vetëdijshme, dhe psikika e njeriut përqendrohet në përvojat e brendshme, të pazakonshme në forcën dhe ngjyrosjen e tyre emocionale. Gjatë orgazmës, ritmi i frymëmarrjes dhe i zemrës arrin maksimumin e tij (për shembull, pulsi është nga 100 deri në 200 rrahje në minutë me një normë nga 60 në 80), kontraktimet e muskujve të lëmuar që ndodhin në mitrën e gruas, dhe muskujt e kanalit seminal, gjëndrës së prostatës dhe muskujt ejakulues.

Pothuajse menjëherë pas orgazmës, trupi relaksohet dhe fillon faza e katërt e zgjidhjes, gjatë së cilës të gjitha proceset fiziologjike në trup gradualisht kthehen në normale.

Që fekondimi të ndodhë, sperma duhet të hyjë në traktin gjenital të një gruaje jo më parë se 3 ditë, dhe jo më vonë se 1 ditë pas ovulacionit. Nëse futen në tubin fallopian më herët, ata do të humbasin qëndrueshmërinë pa pritur një ovocit, nëse vonohen të paktën për një ditë, ata do të takojnë një qelizë riprodhuese tashmë të vdekur në rrugën e saj. Kështu që, vetëm rreth 14% e të gjitha ditëve të ciklit femëror janë "të rrezikshme" për sa i përket ngjizjes së padëshiruar, dhe problemi i vetëm është se nuk është gjithmonë e mundur të përcaktohet me saktësi momenti i ovulacionit, sepse ky proces mund të zhvendoset në kohë në varësi të një numri faktorësh (keqdashja , duke lëvizur, stresi emocional, etj).

Menjëherë para ovulacionit, ka një rritje të mprehtë të përmbajtjes së hormoneve seksuale femërore – së pari estrogjenit, dhe më pas hormonit luteinizues, i cili shoqërohet me një rritje të lehtë (0,5 ° C) të temperaturës së brendshme të trupit. Prandaj, duke matur temperaturën bazale, ju mund të "llogaritni" momentin e ovulacionit dhe, në përputhje me rrethanat, të vlerësoni shanset e konceptimit. Kjo metodë e parandalimit të shtatzënisë së padëshiruar quhet fiziologjike. Vërtetë, matja e zakonshme e temperaturës në sqetull nuk është e përshtatshme këtu, sepse një kërcim i vogël në temperaturë është i vështirë për t'u zbuluar me një termometër të merkurit që mat temperaturën sipërfaqësore të lëkurës. Disa gra përdorin administrimin oral ose anal të një termometri për këtë qëllim (nga rruga, në Amerikë përgjithësisht pranohet të matni temperaturën në gojë, pasi kjo jep rezultate më të sakta), por rezultatet më të mira merren duke përdorur një elektrotometër të pajisur me një sensorë të veçantë. Fatkeqësisht, as sukseset shumë mediokër të industrisë së vendit mjekësore, dhe as mentaliteti rus nuk kontribuojnë në procedura të tilla, kështu që përdorimi i metodave fiziologjike për planifikimin e shtatëzanisë nuk ka të ngjarë në të ardhmen e afërt.

Erofertil  Ereksion jo i plotë gjatë marrëdhënies seksuale

Metodat mekanike të mbrojtjes përfshijnë kapele vaginale dhe prezervativë. Tashmë në Romën e Lashtë, njerëzit përdorën prezervativë nga një fshikëz derri dhe një sfungjer të lagur me zgjidhje speciale që injektoheshin në traktin gjenital të një gruaje menjëherë para marrëdhënieve seksuale. Për një kohë të gjatë, njerëzit përdorën prezervativë nga zorrët e pastra të kafshëve, pasi hapën gome ata filluan t'i nxjerrin prej saj, dhe tani më shpesh sesa materialet e tjera përdorin lateks, i cili është mjaft i qëndrueshëm dhe në të njëjtën kohë ju lejon të mbani në masë të madhe ndjesitë e nevojshme gjatë marrëdhënies seksuale.

Mjetet mekanike mund të përfshijnë gjithashtu të ashtuquajturat "spirale" – pajisje plastike që ndryshojnë rreshtimin e mitrës në mënyrë që membrana e saj mukoze të humbasë aftësinë e saj për të absorbuar siç duhet embrionin e përjavshëm të ardhur nga tubat fallopiane.

Agjentët kimikë përfshijnë, së pari, supozitorë specialë vaginal që përmbajnë substanca spermicidale (vrasëse të spermës) dhe tableta hormonale të përdorura gojarisht (përmes gojës), të cilat ndryshojnë përbërjen normale të hormoneve seksuale në trupin e një gruaje. Këto ilaçe përmbajnë hormon progesteronin dhe, siç ishte, shtatzënia imituese, duke parandaluar që të piqen ovocitet e reja. Kontraceptivët modernë të këtij lloji (jo-ovlon, triciston, tricvilar, morvelon, etj.), Përveç progesteronit, duhet të përmbajnë analoge sintetike të estrogjenit dhe hormoneve të tjera, duke e bërë përdorimin e tyre sa më të afërt me proceset natyrore të trupit të femrës.

Në kuptimin e rreptë të fjalës, kontraceptivët mund të quhen ilaçe të tilla që parandalojnë fekondimin, por vetëm abstenimi i plotë ose sterilizimi mund të japin një garanci të pakushtëzuar. Mungesa e një garancie 100% kur përdorni ndonjë mjet tjetër u reflektua në një shaka, ku një çift i ri pyet një mjek se si të shmanget një konceptim i padëshiruar. Si përgjigje, mjeku sugjeron që ata të përdorin dy prezervativë të veshur mbi njëra-tjetrën në kombinim me pilula vaginale dhe pilula hormonale, dhe pasi bashkëshortët që qanë bërtasin: "Dhe më e rëndësishmja – pa marrëdhënie seksuale!"

Ky tekst është një fletë faktesh.

Mjaft për të ngrënë Viagra dhe analogët e tij të dëmshëm! Në mjekësinë moderne, ka shumë pilula për të rikthyer fuqinë mashkullore, por të gjitha kanë të paktën një nga efektet anësore të mëposhtme:

  • shkaktojnë një rritje të mprehtë të presionit të gjakut;
  • absolutisht jo i pajtueshëm me alkoolin dhe ushqimet yndyrore;
  • shkaktoni "sindromën e tërheqjes" dhe efekte të tjera të pakëndshme, dhe në disa raste shkakton dëm të pariparueshëm për shëndetin tuaj!

Nëse dëshironi të arrini një mbledhje të shpejtë dhe të fortë, atëherë përdorni kapsula të sigurta: Adamour ose Amarok.

Amarok Adamour

Kjo është një qasje plotësisht e re për të zgjidhur një problem kaq delikat si një "ngritje e fortë". Përbërja e këtyre përgatitjeve përfshin ekstrakte bimore, që do të thotë se përbërësit e kapsulave Adamour ose Amarok nuk përmbajnë asnjë përbërës kimik. Shqyrtimet e burrave që kanë provuar efektet e këtyre kapsulave në vetvete konfirmojnë efektivitetin e lartë të këtyre barnave dhe madje edhe praninë e efektit terapeutik të impotencës në fazat e vona të "dobësisë seksuale".

Ju bëj thirrje që të lexoni informacione të hollësishme në lidhje me barnat moderne Adamour, Amarok, të postuar në faqet zyrtare të prodhuesve dhe tregoni për këtë njerëzve që ende përdorin pilula sintetike për një "thirrje të shpejtë të ereksionit"!

Thomas Schmidt, androlog.

Shahinclub Shqipëri