Shkaqet endokrine të problemeve seksuale dhe infertilitetit

Artikulli u shkrua nga mjeku-endokrinolog i qendrës sonë, kandidate e shkencave mjekësore Shapkova Evgenia Alexandrovna.

Marrëdhëniet seksuale janë një nevojë e lindur dhe një funksion i rëndësishëm i trupit të njeriut, si funksionet e frymëmarrjes, tretjes dhe të tjerët. Suksesi në këto marrëdhënie shpesh është shenjë e suksesit të përgjithshëm shoqëror. Prandaj, rëndësia e mirëqenies seksuale dhe shëndeti riprodhues nuk mund të ekzagjerohen.

Tradicionalisht, shoqëria dhe madje edhe vetë mjekët shoqërohen më shpesh me mosfunksionime seksuale me burrat sesa me gratë. Kjo ndoshta është për shkak të faktit se burrat i kushtojnë më shumë vëmendje këtij problemi, dhe për burrat është më e lehtë të identifikohen këto ndryshime. Tek gratë, në shumicën e rasteve, funksioni seksual nuk vlerësohet fare.

"Funksioni seksual dhe riprodhues" i referohet problemeve seksuale të zgjatura:

  • rënie në dëshirën seksuale;
  • fuqi e paqëndrueshme;
  • derdhje e parakohshme;
  • orgazëm i butë;
  • shkelja e ciklit menstrual;
  • infertilitetit.

Me moshën, problemet seksuale janë shumë më të zakonshme, por, për fat të keq, të rinjtë nuk bëjnë përjashtim. Shkeljet mund të ndodhin në sfondin e stresit, problemet psikologjike, marrjen e alkoolit, marrjen e ilaçeve anabolike, medikamente ose kundër sëmundjeve të ndryshme. Me probleme seksuale, pacientët kryesisht drejtohen te gjinekologët ose urologët, më rrallë andrologët. Shpesh, bazuar në një ekzaminim të kryer minimalisht, përshkruhet terapi që ka ose një efekt afatshkurtër ose nuk është aspak efektiv.

Efektet e sëmundjeve endokrine në shëndetin seksual dhe riprodhues

Fatkeqësisht, pothuajse të gjitha sëmundjet endokrine çojnë në mosfunksionim seksual ose riprodhues. Në fillim, është e vështirë të dyshoni për çrregullime endokrine, pasi ato mund të ndodhin nën maskën e rritjes së lodhjes, gjendjes së depresionit, uljes së dëshirës seksuale, gjithçka që shpjegohet me mungesën kronike të gjumit, stresin ose ngarkesën e punës në punë. Ndërsa sëmundja përparon, ankesat bëhen më të theksuara, ndryshimet në organet dhe sistemet e tjera fillojnë të shfaqen. Më pas, sëmundja endokrine mund të shkaktojë infertilitet.

Tek burrat, testosteroni hormonal është përgjegjës për shtytjen e seksit. Prodhohet në testes nën ndikimin e hormonit luteinizues (LH) – hormoni i hipofizës, gjëndra kryesore e trurit. Nivelet më të ulëta të LH çojnë në mënyrë të pashmangshme në një rënie të prodhimit të testosteronit nga testet. Një nivel i ulët i testosteronit tek burrat është shkaku i një ulje të shtytjes së seksit (epsh), mosfunksionim ngrerë (impotencë) dhe një ulje në sasinë dhe cilësinë e spermës. Kushtet e tilla përfshijnë – rritje të niveleve të prolaktinës, rritje të niveleve të kortizolit, një tepricë ose mangësi të hormoneve tiroide (hipertiroidizmi dhe hipotiroidizmi). Dhe me një rritje të glukozës në gjak (diabeti), shkaku i mosfunksionimit seksual nuk është vetëm një ulje në sasinë e testosteronit, por dëmtim i enëve të vogla dhe mbaresa nervore.

Në gratë, të dy hormonet seksuale femra (estrogjen) dhe mashkulli (testosteroni) janë përgjegjës për shtytjen e seksit. Në shumicën e rasteve, kulmi i dëshirës seksuale tek gratë bie në ovulimin, është gjatë kësaj periudhe që si estrogjeni ashtu edhe testosteroni rriten sa më shumë që të jetë e mundur. Prodhimi i testosteronit dhe estrogjenit në trupin e një gruaje ndikohet nga niveli i këtyre hormoneve: prolaktina, hormonet tiroide, kortizoli, hormonet seksuale mashkullore (androgjenet). Prandaj, sëmundjet ose gjendjet e shoqëruara nga një shkelje e prodhimit të këtyre hormoneve mund të jenë shkaku i mosfunksionimit seksual.

Erofertil  Cilat arra janë të mira për fuqinë

Tani merrni parasysh sëmundjet dhe gjendjet që mund të rezultojnë në probleme seksuale ose riprodhuese.

Nivele të ngritura të prolaktinës (Hiperprolaktinemia)

Arsyeja më e zakonshme e rritjes është një formim beninj – adenoma e hipofizës, e cila prodhon sasi të tepërt të prolaktinës (prolaktinoma). Nivelet e ngritura të TSH (hormoni përgjegjës për prodhimin e hormoneve tiroide) gjithashtu mund të shkaktojnë hiperprolaktinemi.

Ankesat më të zakonshme janë ulja e performancës dhe dhimbja e kokës.

Tek meshkujt, gjinekomastia zhvillohet në 6-20% – shfaqet një rritje në gjëndrat mamare ose vula, ndonjëherë të dhimbshme për prekjen. Ndonjëherë ka shkarkime nga gjëndrat e qumështit. Një tipar i prolaktinës tek burrat është se sëmundja diagnostikohet në një fazë mjaft të vonë, kur formimi është tashmë i madh. Kjo kryesisht për faktin se në vitet e para të burrave, mosfunksionimi seksual shoqërohet me stresin dhe shumë arsye të tjera.

Tek gratë, sëmundja diagnostikohet në një fazë të hershme, pasi edhe një rritje e lehtë e prolaktinës ndikon në ciklin menstrual, i cili menjëherë tërheq vëmendjen.

Hormonet e ulëta të tiroides (hipotiroidizmi)

Shkaku më i zakonshëm i hipotiroidizmit është tiroiditi autoimun – një sëmundje në të cilën qelizat tuaja imune fillojnë të "sulmojnë" gjëndrën tiroide, duke e marrë atë për një organ të huaj. Nën ndikimin e qelizave imune në gjëndrën tiroide zhvillohet një inflamacion i ngadaltë kronik që nuk shoqërohet as me viruse, as me baktere. Më pas, në shumicën e pacientëve, në sfondin e inflamacionit, zhvillohet një prodhim i zvogëluar i hormoneve tiroide.

Tek burrat, edhe një rënie e lehtë e nivelit të hormoneve tiroide mund të shkaktojë mosfunksionim seksual në formën e një ulje të dëshirës seksuale, me mungesë të konsiderueshme të hormoneve, zhvillohet infertiliteti.

Në gratë, hipotiroidizmi çon në parregullsi menstruale, infertilitet. Por më e rëndësishmja, mungesa e një gruaje të hormoneve tiroide, madje edhe devijime të vogla, mund të çojë në një shtatzëni të ngrirë në fazat e hershme.

Përveç kësaj, dobësia, ulja e performancës, ndjenja e ftohjes, rritja e peshës së trupit, ënjtja dhe dëmtimi i kujtesës mund të jenë shqetësuese.

Një sasi e shtuar e hormoneve tiroide (hipertiroidizmi, tirotoksikoza)

Shkaku më i zakonshëm i hipertiroidizmit është prodhimi i tepërt i hormoneve nga gjëndra tiroide për shkak të një mosfunksionimi në sistemin imunitar.

Tek burrat me tirotoksikozë të butë, mosfunksionimi seksual është mjaft i rrallë. Me përparimin e tirotoksikozës, ankesat për mosfunksionim ngrerë shfaqen për shkak të uljes së sasisë së testosteronit të lirë (aktiv), për shkak të shfaqjes së një sasie të madhe të testosteronit joaktiv (totalit të testosteronit).

Në gratë me tirotoksikozë, si rregull, mosfunksionimi seksual vërehet mjaft rrallë.

Rritja e hormonit të stresit – kortizol (prodhuar në gjëndrat mbiveshkore)

Shkaku i një rritje të lehtë të niveleve të kortizolit mund të jetë shfaqja e një situate të vështirë për t’u zgjidhur ose kërcënuar – stresi. Formacionet në gjëndrrën e hipofizës (sëmundja e Cushing) ose edukimi në gjëndrat mbiveshkore (sindromi i Kushing-ut) çojnë në një rritje të theksuar të hormonit.

Simptomat e një niveli të rritur të kortizolit mund të jenë – shfaqja e mbipeshes kryesisht në bark dhe fytyrë (bëhet e rrumbullakët), rrallimi i ekstremiteteve të sipërme dhe të poshtme, një skuqje në faqe, shfaqja e shenjave të shtrirjes në lëkurën e një ngjyre të purpurtë ose purpuro-cianotike, rritje të presionit të gjakut, humor depresiv, deri në zhvillimi i depresionit. Me një kurs të zgjatur të sëmundjes gjatë ushtrimit fizik, dobësia e muskujve mund të shfaqet.

Erofertil  Si të rritet fuqia pas 50 vjetësh

Tek burrat, një tepricë e kortizolit çon në një ulje të mosfunksionimit të epshit, ereksionit për shkak të një ulje të niveleve të testosteronit; te burrat, shfaqja e mbipeshes çon në shndërrimin e tepërt të hormonit seksual mashkullor (testosteronin) në hormonet seksuale femërore (estrogjenet).

Tek gratë, një tepricë e kortizolit çon në një përmbajtje të shtuar të hormoneve seksuale mashkullore (androgjenet). Me një nivel të rritur të androgjenëve, ovulacioni është i shqetësuar, i cili mund të çojë në një shkelje të funksioneve seksuale dhe riprodhuese dhe madje edhe infertilitet.

Rritja e glukozës në gjak (diabeti)

Ekzistojnë disa lloje të diabeteve, midis të cilave ekziston një ndryshim themelor – a ka insulinë të mjaftueshme në trup apo jo? Trupi ka nevojë për insulinë për të absorbuar glukozën (një burim ushqyes i qelizave). Me diabetin mellitus tip 1, ekziston një mungesë absolute e insulinës, d.m.th, pa administrimin e tij shtesë, pacienti thjesht vdes. Në diabetin mellitus tip 2, në shumicën e pacientëve në fillimin e sëmundjes, përkundrazi, vërehet një tepricë e insulinës, por qelizat kanë një ndjeshmëri të ulët ndaj tij (rezistencë ndaj insulinës) dhe e ashtuquajtura "pamjaftueshmëri relative" e insulinës zhvillohet kur glukoza nuk absorbohet nga qelizat. Me kalimin e kohës, prodhimi i tepërt i insulinës çon në zvogëlimin e rezervave në pankreas, ka nevojë për futjen e tij.

Në burrat me diabet mund të ndodhë mosfunksionim ngrerë, derdhje retrograde, infertilitet. Shkaku i mosfunksionimit seksual është kryesisht dëmtimi i enëve të vogla ose mbaresa nervore, vërejtur me një rritje të zgjatur të glukozës në gjak. Përveç kësaj, tek burrat e trashë, ka një ulje të testosteronit për shkak të shndërrimit të tij të tepërt në qelizat yndyrore në estrogjene (hormonet seksuale të femrës).

Në gratë me diabet, mosfunksionimi seksual zhvillohet për shkak të dëmtimit të kapilarëve dhe fibrave nervore, gjë që çon në zhvillimin e ndryshimeve atrofike, thatësi në traktin gjenital. Ndjesitë e pakëndshme ose të dhimbshme gjatë marrëdhënieve seksuale janë të mundshme.

Rritja e niveleve të androgjenit tek gratë – hormonet seksuale mashkullore (hiperandrogjenemia)

Dy sëmundje kryesore çojnë në një tepricë të androgjeneve në gratë – sindromi i vezores policistike dhe mosfunksionimi kongjenital i korteksit të veshkave. Sindroma e vezores polikistike është më e zakonshme, në të cilën vezoret e gruas prodhojnë një tepricë të hormoneve seksuale mashkullore. Sindroma mund të manifestohet me skuqje të lëkurës (puçrra), rritje të tepruar të flokëve në fytyrë dhe trup, mbipesha, parregullsi menstruale, infertilitet. Më pas, shumë gra zhvillojnë diabet mellitus (për shkak të ndjeshmërisë së zvogëluar të qelizave ndaj insulinës), dhe rreziku i zhvillimit të kancerit endometrial rritet. Mosfunksionimi kongjenital i korteksit adrenal karakterizohet me rritje të moderuar të flokëve, puçrra, parregullsi menstruale, infertilitet, por sëmundja nuk çon në zhvillimin e ndjeshmërisë së ulët të qelizave ndaj insulinës dhe diabetit mellitus.

Rritja e tepërt e nivelit të hormoneve të seksit mashkull në gratë çon në një rënie të seksit, parregullsi menstruale dhe zhvillimin e infertilitetit për shkak të mungesës së ovulacionit.

Erofertil  Shkaqet dhe trajtimi i fuqisë së ulët

Ushtrime dhe ilaçe steroide anabolike

Aktiviteti fizik aktiv është i lidhur me një mënyrë jetese të shëndetshme. Sidoqoftë, dëshira për një masë të madhe muskulore shpesh çon në një "gjendje jo ideale" në aktivitetin seksual. Nga njëra anë, trupi e percepton aktivitetin e zgjatur fizik të zhgënjyer si stres, duke prodhuar një sasi të tepërt të kortizolit. Dhe kortizoli ndikon në prodhimin e testosteronit, i cili në fund mund të ndikojë negativisht në dëshirën seksuale. Nga ana tjetër, ilaçet steroide anabolike shpesh merren për të përshpejtuar rritjen e muskujve. Marrja e zgjatur e pakontrolluar e barnave të tilla çon në një shtypje të prodhimit të vetë testosteronit, i cili është i mbushur me zhvillimin e jo vetëm mosfunksionimit seksual, por edhe infertilitetit.

Si përmbledhje, dua të theksoj se çdo formë e mosfunksionimit seksual mund të jetë një shfaqje e sëmundjeve endokrine, dhe jo vetëm një "ftohje" individuale ose "lodhje". Nëse diçka ju shqetëson në këtë zonë delikate, duhet të kontaktoni endokrinologun tuaj, të gjeni arsyen dhe të përmirësoni cilësinë e jetës tuaj. Veçanërisht inkurajuese është fakti që nëse diagnostikoni në kohë sëmundjen endokrine dhe merrni trajtim adekuat, atëherë një rikthim i plotë i funksioneve seksuale dhe riprodhuese është i mundur.

Si të identifikohen dhe eliminohen çrregullimet endokrine?

Në rastet kur shkaku kryesor i problemeve në jetën seksuale janë sëmundjet endokrine, të përcaktuara me kohë dhe në mënyrë të duhur nga endokrinologu, terapia ju lejon të rivendosni shpejt dhe plotësisht funksionet e humbura, të shmangni komplikimet e panevojshme dhe të parandaloni përsëritjen e mundshme të çrregullimeve seksuale.

Mbi bazën e rekomandimeve klinike dhe përvojës së endokrinologëve tanë, Eksperti i Qendrës Gastroenterologjike ka zhvilluar një program efektiv "HORMON and I", i cili ju lejon të identifikoni çrregullimet e sistemit endokrin që provokojnë probleme seksuale dhe ndihmojnë në eliminimin e tyre. Ju mund të regjistroheni në program ose të sqaroni pyetjet tuaja përmes telefonit +7 (812) 426-33-88 ose përmes formularit në faqen e internetit.

Mjaft për të ngrënë Viagra dhe analogët e tij të dëmshëm! Në mjekësinë moderne, ka shumë pilula për të rikthyer fuqinë mashkullore, por të gjitha kanë të paktën një nga efektet anësore të mëposhtme:

  • shkaktojnë një rritje të mprehtë të presionit të gjakut;
  • absolutisht jo i pajtueshëm me alkoolin dhe ushqimet yndyrore;
  • shkaktoni "sindromën e tërheqjes" dhe efekte të tjera të pakëndshme, dhe në disa raste shkakton dëm të pariparueshëm për shëndetin tuaj!

Nëse dëshironi të arrini një mbledhje të shpejtë dhe të fortë, atëherë përdorni kapsula të sigurta: Adamour ose Amarok.

Amarok Adamour

Kjo është një qasje plotësisht e re për të zgjidhur një problem kaq delikat si një "ngritje e fortë". Përbërja e këtyre përgatitjeve përfshin ekstrakte bimore, që do të thotë se përbërësit e kapsulave Adamour ose Amarok nuk përmbajnë asnjë përbërës kimik. Shqyrtimet e burrave që kanë provuar efektet e këtyre kapsulave në vetvete konfirmojnë efektivitetin e lartë të këtyre barnave dhe madje edhe praninë e efektit terapeutik të impotencës në fazat e vona të "dobësisë seksuale".

Ju bëj thirrje që të lexoni informacione të hollësishme në lidhje me barnat moderne Adamour, Amarok, të postuar në faqet zyrtare të prodhuesve dhe tregoni për këtë njerëzve që ende përdorin pilula sintetike për një "thirrje të shpejtë të ereksionit"!

Thomas Schmidt, androlog.

Shahinclub Shqipëri