Cila është madhësia mesatare e penisit në moshën 13 vjeç

Një urolog-androlog, Ph.D., i përgjigjet pyetjeve tuaja Radzievsky Anatoli Vasilievich.

Pyetje: Sa e vjetër është penisi në rritje dhe si të përshpejtohet rritja e tij?
Anonim, Mariupol, rajoni Donetsk

Rritja e penisit është mesatarisht deri në 17 vjet (sipas burimeve të tjera: deri në 20-22 vjet, d.m.th. deri në fund të periudhës së pubertetit). Në 17, penisi arrin gjatësinë e tij maksimale, e cila më pas pakësohet. Në moshën 18 vjeç, me një trashje të penisit, gjatësia e tij zvogëlohet mesatarisht me 0,5 cm.

Para pubertetit, madhësia dhe forma e penisit ndryshojnë shumë pak. Kjo periudhë fillon në mënyra të ndryshme për të gjithë – disa më herët, disa pak më vonë.

Normalisht, puberteti fillon nga 9 deri në 14 vjet. Në këtë kohë, shfaqen karakteristikat sekondare seksuale:

 • rritja e rritjes së flokëve në fytyrë dhe sipër penisit;
 • fillon zmadhimi i penisit – në gjatësi dhe pak në trashësi;
 • luleshtrydhet zhvillohen plotësisht;
 • lëkura e penisit dhe scrotum ndryshon;
 • testes rriten, etj.

Puberteti përqafon periudhën e jetës së një personi, gjatë së cilës trupi, duke arritur zhvillimin morfologjik dhe funksional, është i aftë të riprodhojë pasardhës.

Puberteti i djemve fillon mesatarisht në 10-11 vjet. Në moshën 13-14 vjeç, formimi i një skeleti të një tipi mashkull tashmë po ndodh. Në moshën 15-16 vjeç, ndotjet (derdhja e natës) fillojnë të shfaqen. Në 18-22, proceset e rritjes së kockave pothuajse plotësisht përfundojnë.

Dihet që puberteti tek djemtë ndodh si rezultat i fillimit të aktivitetit intensiv hormonal të gjëndrave seksuale, kryesisht testikujve, funksioni i të cilave, megjithatë, është në bashkëveprim të ngushtë me punën e gjëndrave të tjera endokrine, puna e koordinuar e së cilës rregullohet nga sistemi nervor.

Gjatë pubertetit intensiv, adoleshentët pësojnë një seri ndryshimesh të thella në natyrën somatike dhe mendore. Fillimi i kësaj periudhe karakterizohet nga shfaqja e karakteristikave të theksuara sekondare seksuale, duke përfshirë një rritje të penisit dhe testikujve.

Në të njëjtën kohë, filluan të shfaqen erecione të shkurtra, të shprehura dobët dhe ndotjet. Gjëndra e prostatës dhe vezikulat seminale, gradualisht duke filluar të funksionojnë, rriten në madhësi.

Karakteristikat seksuale dytësore te burrat përfshijnë gjithashtu shfaqjen e bimësisë në fytyrë, në sqetull dhe në pubis, natyra e së cilës ka karakteristikat e veta. Në pubis, bimësia shfaqet në formën e një pykë të gjatë të mprehtë që shkon drejt kërthizës.

Së bashku me këto shenja, djemtë pësojnë një ndryshim të caktuar në timbrin e zërit të tyre, i cili bëhet më i ulët dhe më i trashë. Kjo e fundit është për shkak të faktit se gjatë kësaj periudhe ka një rritje të kërcit tiroide të laringut dhe ossifikimit të pjesëve të tij individuale. Më karakteristike është një rritje në masën e muskujve skeletorë dhe vetë eshtrat e skeletit, d.m.th., ndodh një zhvillim më i theksuar i sistemit muskulor skeletik.

Mosha (vitet)Vjet 11Vjet 12Vjet 13Vjet 14Vjet 15Vjet 16Vjet 17Vjet 18
Lartësia (cm)142 6 ±147 7 ±152 8 ±160 8 ±167 8 ±171 8 ±173 6 ±175 6 ±
Madhësia e penisit
në qetësi
gjendje (cm)

4 1 ±5 1 ±6 1 ±7 1 ±7 1 ±8 1,5 ±9 1,5 ±10 1,5 ±

[A.Demchenko, I. Cherkasov, Kharkov, 1978]

Mosha (vitet)Vjet 12Vjet 13Vjet 14Vjet 15Vjet 16Vjet 17Vjet 18Vjet 19
Gjatësia gjenitale
anëtar (cm)

10,413,015,215,516,517,016,516,5
Mosha (vitet)Vjet 7-10Vjet 11-13Vjet 12-14Vjet 13-15Vjet 14-16Vjet 16-18
Madhësia mesatare
testikujt (cm)
1,5-2,02,0-2,52,5-3,03,0-3,53,5-4,04,0-4,5

Mund të flisni për një vonesë në pubertet tek një djalë nëse, pas 14 vjetësh, ai nuk ka shenja puberteti. Sigurisht, kjo vonesë nuk tregon domosdoshmërisht ndonjë devijim: është e mundur që zhvillimi i mëvonshëm të jetë karakteristik për këtë familje. Në këtë rast, ne do të flasim për të ashtuquajturin vonesë kushtetuese në pubertet dhe pjekurinë fizike, e cila ndodh në më shumë se gjysmën e rasteve. Në adoleshentë të tillë, para fillimit të pubertetit, zakonisht vërehet një normë rritjeje plotësisht normale. Një rritje e rritjes dhe pubertetit mund të fillojnë pas 15 vjetësh.

Por sëmundjet seksuale gjithashtu mund të vonohen ose shqetësohen nga sëmundje të ndryshme. Disa prej tyre shoqërohen me prodhim të dëmtuar të hormoneve. Për shembull, në prani të një tumori që dëmton hipofizën ose hipotalamusin (pjesa e trurit që kontrollon pubertetin), trupi i fëmijës mund të ulë përmbajtjen e gonadotropinave – hormone që stimulojnë rritjen e organeve gjenitale (ose prodhimi i këtyre hormoneve në përgjithësi ndalon). Disa sëmundje kronike (të tilla si diabeti, sëmundjet e veshkave, dhe një numër tjetër) gjithashtu mund të vonojnë pubertetin.

Shenjat që dyshojnë për një vonesë në zhvillimin seksual të adoleshencës janë si më poshtë: trupi është “i dobët”, gjymtyrët janë relativisht të gjata, beli është i tepruar, shpesh ijet janë më të gjera se supet. Depozitimi i yndyrës nënlëkurore në gjoks, në bel dhe në pjesën e poshtme të barkut është gjithashtu tipike. Organet gjenitale nuk janë të zhvilluara – penisi është më pak se 5 cm, nuk ka scrotum të palosshëm dhe të varur, flokët nuk rriten në pubis dhe sqetull, nuk ka ndotje. Nëse vëreni të paktën disa nga këto shenja, djali duhet t'i tregohet mjekut, dhe në të njëjtën kohë, ai duhet të jetë këmbëngulës dhe takt në të njëjtën kohë (ai është shumë i trembur për të metat e tij!).

Trajtimi për pubertetin e vonë varet nga shkaku që e ka shkaktuar atë. Si rregull, kjo është një tërësi procedurash, duke përfshirë (pas ekzaminimit) përdorimin e ilaçeve, agjentëve biologjikisht aktivë, ushtrimet e fizioterapisë dhe korrigjimin mjekësor dhe psikologjik. Prindërit e një njeriu të ardhshëm duhet të mbajnë gjithmonë në mendje se një diagnozë e vonuar e pubertetit të vonuar mund të çojë në infertilitet, për të mos përmendur një shkelje të gjendjes psiko-emocionale të adoleshencës. Trajtimi i filluar në adoleshencë jep një mundësi të madhe suksesi, megjithëse zgjat të paktën 2-3 muaj.

Ende lexoni përgjigjet e pyetjeve në temë: penis.

Një konsultë në internet nuk mund të zëvendësojë një takim personal me një mjek. Përgjigjet janë natyrore edukative dhe këshilluese. Pyetja juaj për mjekun duhet të përfshijë: moshën, ankesat dhe vetë pyetjen.

Djemtë rriten në mënyrë spazmatike – ata janë ose përpara ose tani pas vajzave. Duke filluar nga 12-13 vjeç, pesha e trupit po rritet me shpejtësi për shkak të rritjes së muskujve. Në të njëjtën kohë, vërehet një rritje në organet gjenitale të jashtme, për më tepër, ky fenomen shpesh tejkalon rritjen e mjekrës dhe mustaqeve.

Sot ne do të shpjegojmë se cila duhet të jetë madhësia e një anëtari në 13 vjet nga pikëpamja e shkencës. Në të njëjtën kohë, ne do t'ju tregojmë se çfarë të bëni nëse papritmas gjeni një devijim.

Mjaft për të ngrënë Viagra dhe analogët e tij të dëmshëm! Në mjekësinë moderne, ka shumë pilula për të rikthyer fuqinë mashkullore, por të gjitha kanë të paktën një nga efektet anësore të mëposhtme:

 • shkaktojnë një rritje të mprehtë të presionit të gjakut;
 • absolutisht jo i pajtueshëm me alkoolin dhe ushqimet yndyrore;
 • shkaktoni "sindromën e tërheqjes" dhe efekte të tjera të pakëndshme, dhe në disa raste shkakton dëm të pariparueshëm për shëndetin tuaj!

Nëse dëshironi të arrini një mbledhje të shpejtë dhe të fortë, atëherë përdorni kapsula të sigurta: Adamour ose Amarok.

Amarok Adamour

Kjo është një qasje plotësisht e re për të zgjidhur një problem kaq delikat si një "ngritje e fortë". Përbërja e këtyre përgatitjeve përfshin ekstrakte bimore, që do të thotë se përbërësit e kapsulave Adamour ose Amarok nuk përmbajnë asnjë përbërës kimik. Shqyrtimet e burrave që kanë provuar efektet e këtyre kapsulave në vetvete konfirmojnë efektivitetin e lartë të këtyre barnave dhe madje edhe praninë e efektit terapeutik të impotencës në fazat e vona të "dobësisë seksuale".

Ju bëj thirrje që të lexoni informacione të hollësishme në lidhje me barnat moderne Adamour, Amarok, të postuar në faqet zyrtare të prodhuesve dhe tregoni për këtë njerëzve që ende përdorin pilula sintetike për një "thirrje të shpejtë të ereksionit"!

Thomas Schmidt, androlog.

Ne marrim matjet në mënyrë korrekte

Në këtë moshë të ndryshimit të shpejtë, matjet duhet të merren në ditë të ndryshme dhe në periudha të ndryshme. Kështu që është më e lehtë të merren parasysh luhatjet e mundshme, në varësi të gjendjes fiziologjike të trupit. Rezultatet janë mesatarisht.

Ja se si të matni:

 • Gjeni një vend të rehatshëm me temperaturën e dhomës përreth;
 • bashkojini sundimtarin në bazën e penisit (pubis) dhe në sipërfaqen e sipërme në fundin e kokës. Vlerësoni rezultatin;
 • merrni një kasetë matëse, matni rripin e vrimës: në rrënjën, në mes, në zonën e ngjitjes së kokës. Gjeni rrethin mesatar aritmetik;
 • për të vlerësuar plotësisht shkallën e zhvillimit, duhet të matni penisin në letargji dhe gatishmëri.

Mesatarja midis nxënësve të shkollës ruse

Në moshën trembëdhjetë, ndodh fillimi i fazës së tretë të pubertetit. Gjatë kësaj periudhe, rritja e filluar më parë në scrotum, testikujt vazhdojnë.

Nën zgjedhën e hormoneve, penisi shpejt rritet kryesisht në gjatësi. Parametrat mesatarë në mesin e studentëve janë 5-6 cm në pushim, 10-13 cm në mbledhje. te përmbajtja

Normal sipas mjekëve

Mjekët thonë se madhësia e penisit është një veçori individuale e çdo adoleshenti, dhe pastaj burrat. Nuk ka dimensione të vetme, "normale" në këtë çështje. Por mjekët kanë nxjerrë indikatorë mesatarë.

Nëse djali trembëdhjetë vjeç ka një penis më pak se 4 cm, duhet të shihni një mjek (kirurg, urolog). te përmbajtja

Devfarë devijimi i gjatësisë nga mesatarja do të tolerohet

Urologët e fëmijëve nuk fshehin se mund të jetë e vështirë të vizatosh një vijë midis normës dhe patologjisë. Mjekët lejojnë luhatje në një drejtim ose në tjetrën 1 cm. Sidoqoftë, nëse phallus është 1.2-1.5 cm më i vogël, në një moshë kaq të re, kjo nuk mund të vlerësohet si një proces patologjik. te përmbajtja

Ajo që në moshën 13 vjeç ndikon në rritjen e penisit të djalit

Së pari, është një gjendje e përgjithshme shëndetësore. Tumoret e trurit, sëmundjet kronike (problemet me veshkat, diabeti mellitus) mund të prishin zhvillimin e plotë.

Faktorë të tjerë të rritjes:

 • hormonet – testosteroni dhe androgjenët e tjerë bëjnë që trupi të rritet me karakteristika seksuale parësore dhe sekondare;
 • trashëgimia – cili do të jetë "kapiteni" i ardhshëm varet nga predispozicioni gjenetik. Fillimisht, këto janë dimensionet e babait, pastaj – të afërm të tjerë në rreshtin mashkullor;
 • tiparet kushtetuese – duhet të keni kujdes nga pesha e tepërt, mbipesha, veçanërisht nëse keni një predispozitë të tillë.

Si të përshpejtohet zhvillimi i organeve

Ne do të japim disa këshilla me të cilat puberteti do të zhvillohet pa ndonjë problem.

Këtu mund të bëni:

 • rregulloni dietën – ushqimi i mirë provokon rritje dhe zhvillim të fuqishëm, përfshirë organet gjenitale. Shtë e rëndësishme të ruani një ekuilibër të proteinave, yndyrave, karbohidrateve, të merrni vitamina, minerale. Prioriteti është ushqimi i detit, arrat, mjalti, perimet e freskëta;
 • kuroni sëmundjet dhe proceset patologjike – kjo nuk ka të bëjë vetëm me gripin dhe inflamacionet e ndryshme. Nëse djali nuk ka penis, është e nevojshme të përjashtoni praninë e phimosis, cryptorchidism. Këto vështirësi pengojnë shumë rritjen e farës dhe duhet të eliminohen;
 • hiqni zakonet e këqija – në mënyrë që të rriteni në një burrë të plotë, është më mirë të hiqni dorë nga pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit;
 • humbni peshë – të gjithë mjekët thonë se dhjami është një gjë e hollë. Edhe mbivendosja dhe mungesa e saj janë të dëmshme. Në përgjithësi, pesha harmonike e trupit është një përparësi, përndryshe ekziston rreziku i çrregullimeve endokrine që pengojnë zhvillimin seksual. Hiqni kilogramët, nxisni zhvillimin, me kalimin e kohës, shtoni disa centimetra në faltore;
 • organizoni një pushim të mirë, gjumë – aq çuditërisht, regjimi është i rëndësishëm jo vetëm për parashkollorët. Në rininë, gjumi i shëndetshëm dhe pushimi në kohë janë baza për rritjen dhe zhvillimin e plotë;
 • monitoroni aktivitetin fizik të moderuar – ushtrimi i tepërt gjithashtu ngadalëson rritjen;
 • kontrolloni djalin për hormonet – mbase terapia me hormone do të shërbejë për të përshpejtuar çështjen. Nëse testet tregojnë një mungesë të testosteronit, kursi i injeksioneve do të zgjidhë problemin. Terapia është krijuar për 1.5-2 muaj – kjo është e mjaftueshme për ta vendosur trupin në rrugën e duhur.

Këtu ata janë:

 • shtrirje manuale, pelte, masazh – vaskulare, teknikat e tërheqjes punojnë për rritje për sa i përket mpiksjes dhe gjatësisë. Mesatarisht, djemtë arrijnë rezultate të qëndrueshme pas trajnimit 5-6 muaj;
 • pajisje – këtu ne marrim dollapin, shtrënguesin, pompën, varësen. Të gjitha pajisjet zgjasin fuçinë në gjatësi, duke dhënë një përfitim që do të mbetet për jetën. Si në rastin e kaluar, kursi mesatar zgjat gjashtë muaj;
 • efektet lokale me kremra, xhel, ointments – solo pune, ilaçet japin një rritje të përkohshme, të çiftuar me pajisje dhe ushtrime – një rritje e qëndrueshme dhe e shpejtë.

Në raste veçanërisht të rënda, për shembull, pas djegies dhe dëmtimeve serioze, kryhet trajtimi kirurgjikal. te përmbajtja

Video të dobishme

Në pubertetin e djemve dhe proceset që ndodhin gjatë kësaj:

Përfundim

Në moshën 13 vjeç, djali është duke pritur për fillimin e dhunshëm të pubertetit, – ishte në këtë kohë që penisi filloi të shtohej intensivisht në gjatësi. Për të marrë kontrollin e procesit, ju këshillojmë që të mos lini pas dore ekzaminimet parandaluese tek urologët pedagogjikë, andrologët.

Periudha e pubertetit tek djemtë shënohet nga një interes i zgjuar për gjininë e kundërt dhe në trupin e tyre, dhe veçanërisht në madhësinë e dinjitetit të tyre kryesor mashkullor. Pak adoleshentë janë të kënaqur me gjatësinë ose trashësinë e penisit.

Sidomos nëse e krahasoni me një foto, nga rrjeti, ose bashkëmoshatarët më të suksesshëm në këtë drejtim. Cila duhet të jetë madhësia e një anëtari në 15-16 vjet, dhe në cilat raste, pakënaqësia me centimetra kërkon me të vërtetë një mjek?

Sa centimetra duhet të jenë?

Interesimi për trupin e tij lind tek një djalë në moshën parashkollore. Ai është mjaft psikologjik – çfarë lloj gjëje është kjo dhe çfarë mund të bëhet me të? Matjet dhe krahasimet e para fillojnë me adoleshencën, e cila zakonisht ndodh në 12-14 vjeç. Për disa djem, kjo mund të fillojë pak më herët, nëse djali shkon në seksione ku ka një dhomë të zakonshme të zhveshjes ose dhomës së dushit.

Të rinjtë dhe prindërit e tyre duhet të mendojnë për gjatësinë e penisit. Nëse ankthi i fëmijës do të jetë i justifikuar, nuk mund të bëhet pa një bisedë konfidenciale dhe mbështetje psikologjike përpara trajtimit. Prandaj, mënyra e vetme për të kuptuar nëse situata është e vërtetë apo shumë e largët është matja e penisit.

Madhësia mesatare e penisit në 16 vjet duhet të arrijë 13-17 cm në një gjendje të ngritur ose 7-8 cm në një gjendje të qetë. Devijimi nga gjatësia e specifikuar nga 3 cm në anën më të madhe ose më të vogël konsiderohet një normë e shëndetshme.

Si të matni dhe në cilën moshë

Rritja aktive e organit intim te djemtë fillon nga momenti i pjekjes, domethënë nga 12-13. Nga kjo pikë e tutje, mjekët kanë norma moshe për gjatësi që rriten mesatarisht me 1 cm çdo vit. Gjatësia mesatare e penisit në 15 vjet është 6-7 cm (në një gjendje plotësisht të ngritur 12-16). Në moshën katërmbëdhjetë, 5-6 cm (11-15 cm), 13 afërsisht 5 cm (10-13 cm).

Në mënyrë që llogaritjet të jenë të sakta, duhet të matni trupin saktë:

 1. Matja e parë kryhet në pushim. Një shirit centimetri është më i përshtatshëm për këtë, në vend se ai me një përqindje më të madhe gabimesh.
 2. Anëtari duhet të jetë i fiksuar (pa shtrirë!) Paralelisht me dyshemenë dhe bashkëngjitni skajin e njehsorit në rrënjën e tij.
 3. Gjatësia që korrespondon me fundin e kokës është e barabartë me gjatësinë e penisit në një pozicion të relaksuar.
 4. Procedura përsëritet, duke arritur një mbledhje të plotë dhe të qëndrueshme, duke vazhduar rregullimin e penisit në një pozicion të sheshtë, paralel të dyshemesë.

Sa e rëndësishme është gjatësia

Madhësia për një fëmijë dhe prindër ka anë të ndryshme. Për një djalë në gjashtëmbëdhjetë, është e rëndësishme të keni një "pajisje të ftohtë", kjo është një shenjë e forcës, fuqisë dhe seksualitetit. Askush nuk do të qeshë me një adoleshent të tillë dhe mundësia për t'u mburrur me madhësi jo standarde do t'i japë besim aftësive seksuale të një personi dhe do të rrisë vetëvlerësimin.

Për prindërit, gjatësia e saktë është një konfirmim i zhvillimit të saktë dhe të shëndetshëm të djalit. Aftësia për të ngjizur një fëmijë, të lindni dhe të bëheni të lumtur në jetën familjare, duke e realizuar veten.

Organet gjenitale, si të gjitha sistemet e trupit, fillojnë të zhvillohen edhe para lindjes së fëmijës. Pas lindjes, foshnja duhet të ekzaminohet nga një mjek, duke i kushtuar vëmendje pranisë së testikujve në skrotum dhe madhësisë fillestare të penisit. Në një të porsalindur, ato duhet të jenë të barabarta me 1,5-2 cm.

Gjatësia mesatare e penisit në masë të madhe varet nga se në cilën moshë filloi pjekuria e të riut. Sa më shpejt që fillon periudha e pubertetit, aq më mbresëlënëse do të ketë i riu. Manifestimet e mëposhtme do të tregojnë për fillimin e adoleshencës:

 • ndryshime në gjendjen psikoemotive, nervozizëm, nervozizëm ose anasjelltas, apatia dhe infantiliteti;
 • zëri i thyer;
 • shfaqja e akneve dhe akneve;
 • rritja e flokëve në ijë dhe nën sqetull;
 • zmadhimi i penisit.

Fazat e zhvillimit të organeve

Rritja e penisit kalon nëpër disa faza. E para vjen nga lindja dhe zgjat deri rreth katërmbëdhjetë. Faza e tij e rëndësishme është zhdukja e phimosis fiziologjike, domethënë hapja e kokës. Kjo ndodh për të gjithë djemtë në mosha të ndryshme, mesatarisht nga 4 deri në 7 vjeç. Nëse kjo nuk ndodh para 8 – do të keni nevojë për ndihmën e kirurgëve për të eleminuar një problem delikat. Mesatarisht, me kalimin e viteve, penisi rritet me 4-6 cm.

Faza e dytë fillon me fillimin e pubertetit – testikujt zbresin plotësisht në scrotum, yndyra nënlëkurore zhduket, penisi fillon të ndryshojë pak në vëllim. Në fazën e tretë, e cila bie në mes të pubertetit, rritja e organeve mund të arrijë 1,5-2 cm në vit. Të gjitha "hijeshitë" e këtyre viteve që lindin nën ndikimin e sintezës aktive të hormoneve seksuale janë gjithashtu të natyrshme për të.

Faza e katërt karakterizohet nga rritja e penisit, jo vetëm në gjatësi, por edhe në gjerësi – me rreth 0,5-1 cm në vit. Vazhdon rritja dhe zhvillimi, por në një version më të lehtë deri në 18-22. Nga kjo epokë, sistemi riprodhues i të riut konsiderohet plotësisht i gatshëm për prodhim.

Farë mund të ndikojë në zhvillimin e duhur

Faktorë të ndryshëm mund të ndikojnë në zhvillimin e duhur të një organi intim. E para prej tyre është mosrespektimi nga nëna e ardhshme e rregullave të një jetese të shëndetshme gjatë periudhës së lindjes së foshnjës. Pirja e duhanit, alkooli ose droga, puna në vendet e rrezikshme të punës mund të çojë në anomalitë në zhvillimin e organeve riprodhuese.

Faza tjetër është dieta e foshnjës gjatë rritjes dhe zhvillimit të tij aktiv, nga lindja deri në 7-8 vjet. Shtë e nevojshme që foshnja të përdor rregullisht produktet e nevojshme për shëndetin e burrave. Ato do të ndihmojnë në formimin e saktë të organeve vitale dhe përbërësve të sistemit riprodhues.

Zhvillimi fizik dhe sportet do të ndihmojnë për të shmangur problemet me peshë të tepërt dhe do të kontribuojnë në sintezën e duhur të hormoneve. Kjo do të mbrojë nga mbipesha dhe çrregullimet endokrine, të cilat mund të bëhen shkaku i infertilitetit të ardhshëm dhe vonesave të rritjes në organet intime.

Zakonet e këqija janë faktori më i dëmshëm në shëndetin e burrave. Adoleshentët njohin alkoolin dhe cigaren shumë herët, dhe zakonisht kjo bie në moshën e zhvillimit aktiv.

Përfundim

Përgjegjësia për shëndetin e fëmijës qëndron te prindërit e tij, detyra e tyre është të ngjallin tek ai një dashuri për një mënyrë jetese korrekte, të shëndetshme. Nëse konstatohen shkelje, nuk duhet të shtyni vizitën te mjeku. Sa më shpejt të bëhet një diagnozë e saktë dhe të fillohet mjekimi, aq më të mëdha janë shanset për një rivendosje të plotë të shëndetit dhe një jetë të plotë seksuale në të ardhmen.

Shahinclub Shqipëri